Orsolics Zénó: +36 (30) 315 5746 • info@kamaszszerviz.hu

6 pontos terv szülőknek

Tisztelt szülő! Ha úgy érzi, hogy tennie kell valamit, akkor Ön jó úton jár. Legyen Ön a kivétel és vegyen igénybe most minden segítséget, hogy jobb legyen a családi élete. A most leírt hat pont segít Önnek a kamasz gyermekével való konfliktusokban. Legyen következetes.

Tisztelt szülő!

Ha úgy érzi, hogy tennie kell valamit, akkor Ön jó úton jár. Legyen Ön a kivétel és vegyen igénybe most minden segítséget, hogy jobb legyen a családi élete. A most leírt hat pont segít Önnek a kamasz gyermekével való konfliktusokban. Legyen következetes.

 

1. Helyzetfelmérés

Fel kell mérnie, hogy valóban olyan jellegűek-e a problémák, amin csak egy szakember segíthet vagy sem? Ismerje meg gyermeke barátait. Figyelje meg a gyermeke viselkedését. Ha annak ellenére, hogy elolvasta cikkeimet vagy beszélgetett ismerőseivel és továbbra is félelmei vannak vagy aggódik, vonjon be szakembert! Hívjon, vagy küldjön egy e-mailt.

2. Alapvető szabályok lefektetése

A kamaszkorban mindkét fél számára fontos, hogy biztonságot adó keretek legyenek lefektetve. Azonban ennél is fontosabb, hogy kamasz gyermekével közösen megállapodva alakuljanak ki ezek a szabályok, így mindkét fél számára elfogadhatóak azok. Védelmet nyújt a szülőnek, ha együtt, megbeszélve állítják fel a „játékszabályokat". Nem kell félni ettől, ezt a gyermek is igényli, bár ezt így soha nem fogja kimondani. Ez abból is látszik, hogy amikor nincsenek szabályok, akkor a végtelenségig képes elmenni, keresi a határokat, a saját és a szülői határt. Ilyenkor gyakran extremitásba csap, vagy „úgy sem lesz semmi következménye" jelszóval kineveti a szülőt vagy átnéz rajta.

3. Jóváhagyás

Amikor kamasz gyermekének tervei vannak akkor Ön vagy Önök, hagyják azt jóvá. Ne elégedjen meg azzal, hogy ő elmondja, és ön meghallgatja. Kérdezzen bele, hívja fel a figyelmét egyéb dolgokra. Mutasson érdeklődést és nyújtson neki segítséget. Ügyeljen a kommunikációra. Próbáljon nem direktív lenni, vagy kioktató. Semmiképp ne kezdjen el „prédikálni" neki.

4. Karbantartás

Amikor megszülettek a világos, nyílt, mindkét fél számára elfogadható keretek, akkor már csak működtetni kell a mindennapokban. Meg kell találni a mindennapi rutint, ebben az új rendben. Öltözet, házi feladat, heti program, napi program stb.

5. Szerződés

A kimondott és megállapodott szabályokat érdemes leírni, hogy mindenki emlékezzen rá. A lap alján minden fél írja alá, ezzel elismeri, hogy magára nézve kötelezőnek tartja. Célszerű a lakás központi részére kifüggeszteni, hogy jól látható legyen és emlékeztessen arra, hogy elfogadhatónak tartja minden fél. A szerződés fontos, hogy ne alkudozás legyen.

6. Összegzés

Az új, megváltozott napi rutinból elkerülhetetlen, hogy konfliktusok lesznek. Erre jó felkészülni. Érdemes a következményeken előre elgondolkodni. Ez mindenkinél más és más lehet. Olyan tárgyakon érdemes megvonást alkalmazni, ami fontos a gyermeknek. Pl. zsebpénz, televízió, számítógép, mobiltelefon stb. A másik megvonás a programokról vagy barátoktól való távoltartás. Ebben is legyünk következetesek és realisták. A megvonást mindig előre és pontosan mondjuk ki, hogy meddig tart. A számunkra fontos, nagy dolgokhoz mindig tartsuk magunkat. Fejezzük ki, hogy ez számunkra fontos. A kis dolgokban szükség esetén lehet engedni, ez a „finomhangolás".

Ne feledje, gyermekét a nagy dolgok fogják megtartani!

info a drogokról