Orsolics Zénó: +36 (30) 315 5746 • info@kamaszszerviz.hu

Cikkek (22)


Zénó - KamaszSzerviz     szerda, 06 július 2016   2976 alkalommal
A tinédzser kor az egyik legproblémásabb időszak az életünkben. Ugyanis nagyon sok dologgal kell szembenéznünk, megküzdenünk. Sokszor azt gondoljuk, hogy csak a tinédzsert érinti, de valójában az egész családot érinti ez a nehéz időszak ezért az egész család szükséges a problémák helyreállításához.
Zénó - KamaszSzerviz     péntek, 31 május 2013   4047 alkalommal
    csütörtök, 19 január 2012   5028 alkalommal
Melyek a tiltott szerek Magyarországon? Itt megtalálod a teljes és hatályos listát!
Zénó - KamaszSzerviz     péntek, 16 december 2011   9503 alkalommal
A headshopokban és bevásárlóközpontokban kapható minden, amire egy „utazáshoz" szükség van. Nem tiltja a törvény a drog árusítását? De tiltja, viszont a probléma máshol keresendő. A kérdés manapság az, hogy mi számít jogilag drognak. Ezen kereskedők mindent szabályosan árulnak, náluk minden anyag legális.
Zénó - KamaszSzerviz     péntek, 16 december 2011   4133 alkalommal
Gyermekem szeme az utóbbi időben sokszor piros, vagy furcsa, nem mer a szemembe nézni. Gyermekem barátai biztos, hogy drogokat fogyasztanak. Gyermekem fogyasztott már drogot, de legutoljára azt ígérte, hogy többé nem teszi. ....
Zénó - KamaszSzerviz     péntek, 16 december 2011   3148 alkalommal
Ha arra kérlek, hogy hallgass meg, és te tanácsot adsz, nem teljesíted a kérésemet.Ha arra kérlek, hogy hallgasd meg az érzéseim, és te elmagyarázod, hogy miért rossz, hogy úgy érzek, akkor rám tiportál.
Zénó - KamaszSzerviz     péntek, 16 december 2011   2611 alkalommal
Drogbeteg vagyok! Segítségre van szükségem Ne oldjátok meg a problémámat helyettem. Ha mégis így tennétek, csak elveszíteném a tiszteletemet irántatok, s önmagam felé is.Ne oktassatok ki, ne prédikáljatok, szidjatok, hibáztassatok, vitatkozzatok. Lehet, hogy nektek jobb lenne így, de a helyzet köztünk csak rosszabbá válna. ...
Zénó - KamaszSzerviz     péntek, 16 december 2011   3263 alkalommal
A változáshoz és annak megértéséhez időre van szükségünk. Az a folyamat, ami a családban létrejött nagyon bonyolult problémák összessége. Ezt a rossz folyamatot csak úgy tudjuk visszafordítani, ha előbb megállítjuk. Az eddigi folyamatok akármennyire is rosszak voltak, mégis adott a családnak egy dinamikát, egyfajta biztonságot. Előre tudni lehetett a dolgok kimenetelét. Nem elég megállítani a régi, rossz folyamatokat, el kell kezdeni egy új folyamatot. A változás kulcsa egy…
Zénó - KamaszSzerviz     péntek, 16 december 2011   3662 alkalommal
Vigyázat, függőség veszély! Különösen on-line szerepjátékok kötöznek fiatalokat órákra a képernyők elé. Egy figyelmeztető jel, ha eközben másfelé már nem is érdeklődik a fiatal. Mindenekelőtt a fiúknak vannak problémái, játékszenvedélyüket ésszerű határok között tartani. A szakértők ilyenkor már játékfüggőségről beszélnek, még akkor is, ha még nincs hivatalos diagnózis. Kb. 10 % a gyerekeknek és fiatalkorúaknak, veszélyeztetettnek számít, egy iskolai kutatás eredményei szerint.
Zénó - KamaszSzerviz     péntek, 16 december 2011   14582 alkalommal
Mindenki számára, aki emberekkel foglalkozik egyértelmű, hogy minden időszaknak, történelmi kornak meg van a saját kihívása, a saját nehézsége. Az egyén boldogulása attól függ tehát, hogy milyen megküzdő technikái vannak, alkalmasak-e krízishelyzetek kezelésére és az egyén képes-e fejlődni ezen technikák elsajátításában és használatában. A fiatalok esetében az jelenti a problémát, hogy a helyzet (veszély) felismerő képesség még nem elég jó, a megküzdő technikák még nem kialakultak, és krízisben…
Zénó - KamaszSzerviz     péntek, 16 december 2011   2646 alkalommal
A kamaszkor az egyéniség keresésének időszaka. A szülők ebben az időszakban sokszor rendkívül érdekes jelenségekkel találkozhatnak (amelyekben gyermekük kiteljesedni kíván ill. önmegvalósítani, magát megmutatni) és ezek közül több megbotránkozásra ad okot. A lényeg az, hogy képesek legyenek megkülönböztetni az átmeneti pozíciókeresést a hosszú távon veszélyes viselkedésektől. A hétköznapi családi beszélgetések alkalmasak arra, hogy a szülők megállapítsák, melyik helyzet áll fenn.
Zénó - KamaszSzerviz     péntek, 16 december 2011   3136 alkalommal
A kérdés csak az, hogy hol vagyunk a kamasz gyermekeink számára? Ott vagyunk-e mellettük, amikor igazán szükségük van ránk? Meg tudjuk-e találni azt az egyensúlyt, ami elengedhetetlen, hogy gyermekeink feltétlen számíthassanak ránk. Úgy gondolom, hogy fel kell állítani az életünkben a fontossági sorrendet, ami nem könnyű. Vagy mégis? Hiszen hogyan lehetne összehasonlítani a munkahelyi tréninget vagy a fiúnk focimeccsét?
Zénó - KamaszSzerviz     péntek, 16 december 2011   5975 alkalommal
Az eddigi gyermekközpontú életformák a kamaszkorban már nem alkalmazhatóak. Új egyensúlyokat kell találni- és ez nem megy súrlódás nélkül. A kamaszkor idején a szülők befolyása gyermekeikre nagy mértékben csökken, különösen ha olyan téma kerül szóba, hogy hajviselet, öltözet, vagy zene. Ebben az elbizonytalanító életszakaszban a kamaszok szeretnének a szüleiktől elhatárolódni, de a barátaik elfogadását bármi áron megszerzik, és hozzájuk akarnak hasonlítani.
Zénó - KamaszSzerviz     péntek, 16 december 2011   3874 alkalommal
Az anorexia nervosá-t a táplálkozási magatartászavarok közé soroljuk. A betegség lényege a csökkent táplálkozás, amelynek következtében jelentős fokú fogyás jön létre. A beteg az elhízástól való félelmében koplalásra kényszeríti magát saját testképének hamis vagy torz észlelése miatt. A beteg saját testét a nagyfokú fogyás ellenére is kövérnek látja.
Zénó - KamaszSzerviz     péntek, 16 december 2011   2329 alkalommal
Tisztelt szülő! A kamaszkor jellegzetességei sokszor félreérthetőek és ijesztőek lehetnek, de nem minden esetben kell a legrosszabbra gondolni. Töltse ki az alábbi tesztet, amiből megtudhatja, hogy gyermeke veszélyben van-e?
Zénó - KamaszSzerviz     péntek, 16 december 2011   2068 alkalommal
Gyermeke elmúlt már 18 éves, esetleg elmúlt már 20, vagy 23, netán már 26 éves is elmúlt és még mindig Önökkel él? Ön talán már elgondolkozott azon, hogy nem jó ez így! Esetleg fél, hogy életképtelen lesz gyermeke? Hiszen ebben a helyzetben mi az, amit gyermeke önmaga tesz?
Zénó - KamaszSzerviz     péntek, 16 december 2011   4333 alkalommal
Tizenévesek agyműködését vizsgáló agykutatók megállapították, hogy olyan mértékű átrendeződés megy végbe az agyban kamaszkorban, ami felelős lehet a túlzott kockázatvállalásért, újfajta élmények kereséséért, vagy éppen az alkalmatlan válaszreakciókért. Egyre több bizonyíték mutat arra, hogy a kockázatkereső magatartás bele van programozva a serdülők agyába, ami a pszichológusok hozzáállását is megváltoztatja a "problémás" gyerekekhez.
Zénó - KamaszSzerviz     péntek, 16 december 2011   2885 alkalommal
Napi teendők: • Tudja meg, hogy mi foglalkoztatja gyermekét aznap. • Nézzék meg együtt a házi feladatot vagy készüljenek együtt a másnapra. • Gondoskodjon arról, hogy a család rendszeresen együtt legyen. • Nap végén kérdezze meg gyermekétől, hogy mi történt vele aznap! • Erősítse meg gyermekét! • Ellenőrizze, hogy ellátta-e, a rászabott házimunkát.
Zénó - KamaszSzerviz     kedd, 13 december 2011   2502 alkalommal
Az adatok szerint csak tavaly 22 ezer marihuánafüggőségben szenvedő embert kezeltek Nagy-Britanniában, akiknek csaknem a fele 18 év alatti. A The Independent című brit lap 10 év után úgy látja, tévedett. Ezt pedig kutatási eredményekre alapozza, amelyek szerint a marihuána függőséget, emellett sok esetben skizofréniát okoz.
Zénó - KamaszSzerviz     kedd, 13 december 2011   2947 alkalommal
Az eddigi hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján két dolog miatt használják ezt a gázt a fiatalok, egyrészt hallucinációs, érzékcsalódásos állapotot okoz (pl. látomások), illetve eufóriát, önfeledt boldogságérzetet ad.
Zénó - KamaszSzerviz     kedd, 13 december 2011   2429 alkalommal
Tisztelt szülő! Ha úgy érzi, hogy tennie kell valamit, akkor Ön jó úton jár. Legyen Ön a kivétel és vegyen igénybe most minden segítséget, hogy jobb legyen a családi élete. A most leírt hat pont segít Önnek a kamasz gyermekével való konfliktusokban. Legyen következetes.
Zénó - KamaszSzerviz     kedd, 13 december 2011   7156 alkalommal
Tudja Ön, hogy mennyibe kerül az első "drogos év"?  Engedje meg, hogy saját tapasztalataimból kiindulva leírjam Önnek a drogfüggővé válás anyagi oldalát. Mennyit költ egy szenvedélybeteg drogra az első évben? Rögtön kiderül.

info a drogokról