Orsolics Zénó: +36 (30) 315 5746 • info@kamaszszerviz.hu

Családi változás kamaszokkal

A változáshoz és annak megértéséhez időre van szükségünk. Az a folyamat, ami a családban létrejött nagyon bonyolult problémák összessége. Ezt a rossz folyamatot csak úgy tudjuk visszafordítani, ha előbb megállítjuk. Az eddigi folyamatok akármennyire is rosszak voltak, mégis adott a családnak egy dinamikát, egyfajta biztonságot. Előre tudni lehetett a dolgok kimenetelét. Nem elég megállítani a régi, rossz folyamatokat, el kell kezdeni egy új folyamatot. A változás kulcsa egy újfajta egyensúly megteremtése. Az újfajta egyensúlyban mindenkinek újra meg kell találnia a szerepét és helyét. - Ez egyik családtagnak sem könnyű.
Családi változás kamaszokkal

A család változásához tehát türelemre és időre van szükség. Tapasztalataim szerint a legtöbb család esetében 6 - 8 konzultációs alkalom kell a változáshoz, de a változás ill. az új családi egyensúly teljes elfogadása és az új helyzetben való komfortérzet kialakulása még hónapokig vagy évekig is eltarthat.

A legtöbb család a következő fázisokon megy át a változáshoz vezető úton.

 

A tanácsadóval való szimpátia és a bizalom kialakulása befolyásolja továbbá az, hogy mennyire tartják kompetensnek (hozzáértőnek) és fogadják el a személyét.

 

Ideális esetben a pozitív változás már akár a második találkozás után lehetséges. Alapja az együttműködési készség és a tanácsadó hitelessége.

A felépülés vagy változás útja mindig hullámzó, tehát pozitív és negatív tapasztalatokkal van teli. A hullámzás mértéke, tehát az, hogy hányszor tapasztaljuk egy folyamaton belül a negatív és pozitív hullámzást, nagyon sok tényezőtől függ.

 

Az igazi változás az, amikor stabilizálódik a helyzet, tehát tartósan beáll az új családi egyensúly és a család minden tagja komfortosan érzi benne magát.

info a drogokról